Každá oblast má svá specifika a ráz krajiny a počasí předurčuje také kulinářské styly. Typickým příkladem je Apeninský poloostrov s horami i exotickým jihem. V chladné severní části Itálie tak jídelníčku vévodí hlavně maso, sýry a sacharidy, tedy jídla poměrně kalorická, která zasytí a dodají tělu potřebnou energii. Ze sýrů tak můžeme ochutnat například gorgonzolu. Velmi oblíbenou potravinou je tu také polenta. Při cestě dále na jih okusíme mortadellu, typickou uzeninu regionu Emilia-Romagna. Nebo je libo risotto noc funghi misti, rizoto s houbami? Italové jsou specialisté na sušené masné výrobky, nejznámějším je prosciutto crudo neboli nám dobře známá parmská šunka.
Při cestě za kulinářskými zážitky jižní Evropy nesmíme zapomenout na pastu. Ano nejen na pastu na zuby, ale především na pastu v podobě italských těstovin. Příznačnou surovinou na výrobu těstovin je olivový olej. Za zmínku určitě stojí lasagne, ploché těstoviny, proložené boloňskou a omáčkou a bešamelem. Nezbytnou dochucující přísadou italských těstovin je v mnoha případechparmezán, tvrdý sýr typické chuti, který zraje od několika měsíců do několika let a kromě na posyp těstovin je vhodný také k zahuštění omáček a polévek. V Toskánsku si ochutnáme další druh těstovin, a to pappardelle al Cinghiale, široké nudle s omáčkou s mletým masem z divočáka.
V přímořské teplé až tropické oblasti nehledejte těžká mastná jídla, ale lehce stravitelné zeleninové saláty jako je například jednoduchý caprese, připravený z mozzarely (nejlépe z originální buvolí), rajčat a bazalky. Ochutnat můžeme také mnoho druhů ryb a mořských plodů, výborné jsou steaky z mečouna, tuňáka. Jako lehký předkrm si vybereme lehce opečenou bruscetu s rajčaty.
A konečně italská klasika – pizza. Věřte nebo ne, kolik jich zkusíte, tolikrát budete překvapeni. Nejen, že existuje nepřeberné množství druhů, ale hlavně jsme zase u oblastí nebo krajů. Ve Veroně to bude spíš pizza vyšší, kypřejší, v Kalábrii bude pizza křupavá s úžasnými vzduchovými bublinami.
A když nás přepadne chuť na sladké, gelato je to pravé ořechové. Vynikající a nezaměnitelná italská smetanová zmrzlina nepředstavitelných variací. Milovníci kávy nezapomenou na všudypřítomné espresso, pro mnoho Čechů až nezvykle malé, ale s maximálně intenzivní, krémovou hustou chutí, které cítíte na jazyku ještě hodně dlouho. A zákusek ke kávě? Tiramisu.
Evropská kuchyně je gurmánským rájem, každá země má své speciality, které napříč kontinentem stojí za to ochutnat .